De Calathea

Calathea is een plant met een opmerkelijke bijnaam: 'Living Plant'.

Deze decoratieve bladplant, afkomstig uit het oerwoud van Brazilië, heeft een eigen dag- en nachtritme. De bladeren sluiten zich als de hoeveelheid licht afneemt. Het sluiten van de blaadjes is ook hoorbaar, het fenomeen kan een ritselend geluid geven als de bladeren sluiten. De plant heeft dus zijn eigen ‘ Rhythm of Nature’.

Van de jungle naar de huiskamer

De Marantaceae is een plantenfamilie die voorkomt in de subtropen, met name het oerwoud in Brazilië. De planten groeien er in het wild als struiken, die gemakkelijk een hoogte van enkele meters kunnen bereiken. Het is overigens familie van de bananenplant.

Bij de inheemse bevolking is de Marantaceae-familie ook bekend om z’n voedingswaarde, de wortels zijn nl. eetbaar. De grote bladeren van de planten lenen zich weer voor dakbedekking van hutjes. Het ligt voor de hand dat de Marantaceae ook een medische betekenis heeft. De plantenfamilie dankt haar naam aan een Italiaanse arts, Maranti, die al in de zestiende eeuw een standaardwerk schreef over de medische eigenschappen van bloemen en planten.

Kenmerken

Kenmerkend voor de Marantaceae is het decoratieve blad. Het zijn vooral de bladeren die de attractiewaarde van de plant bepalen. De diverse cultivars hebben heel verschillende bladkleuren en nerftekeningen. De kleuren lopen uiteen van zilver, wit-roze tot diverse tinten groen. Het belangrijkste geslacht van de Marantaceae-familie is de Calathea. Er moeten nog vele tientallen variëteiten bestaan, maar veel soorten zijn nog niet ontdekt in het vaak ondoordringbare oerwoud. 

In huis

De Calathea is letterlijk altijd in beweging, naarmate de dag vordert en de schemer invalt sluiten de bladeren zich om de plant heen. Er kan zelfs een ritselend geluid worden waargenomen door het bewegen van de bladeren. Het geritsel van de Calathea als extra dimensie bij een spannende film zorgt voor een meerwaarde in de huiskamer.


Calathea's nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Vervolgens worden deze stoffen in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken. Deze luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. 
 

 
 

Op kantoor

Groen in en om het kantoor en andere werkplekken is goed voor het klimaat en heeft een positief effect op de gezondheid en het algehele welbevinden van medewerkers en bezoekers. Het draagt ook bij aan concentratievermogen, stressreductie en een hogere arbeidsproductiviteit.

  • Planten in kantoren zuiveren de lucht en verlagen de concentraties CO2 en vluchtige organische stoffen: frisser en gezonder.
  • Buitengroen beperkt in de zomer de hitte in en rondom gebouwen: minder hittestress en minder behoefte aan koeling.
  • Planten in het kantoor verdampen water en maken daardoor de lucht minder droog: minder hoofdpijn en een beter concentratievermogen.
  • Uitzicht op groen en planten verbetert het concentratievermogen.
 
 
 
 

Deze website maakt gebruik van cookies

Accepteer cookie's om door te gaan.